ΣΧΟΛΙΑ

"Αρχιτεκτονική Βάσεων Δεδομένων"

1. Τι ρόλο παίζει η γλώσσα SQL στις ΒΔ;
2. Τι είναι το σχεσιακό σύστημα των ΒΔ;
3. Τι είναι το οπτικό σύστημα και γιατί υπάρχει;
4. Τι είναι το σύστημα ER (εντοπίσεων συσχετίσεων);
5. Χρήση του λογισμικού VISIO για σχεδιασμό ΒΔ.
6. Συστήματα διαχείρησης ΒΔ εκτός τη Microsoft; 
 
Παρακαλώ καταθέστε τις έως και σήμερα γνώσεις σας για την Αρχιτεκτονική Βάσεων Δεδομένων.

22 σχόλια:

  1. Με τον όρο Βάση Δεδομένων, εννοούμε μια συλλογή δεδομένων σχετιζόμενων μεταξύ τους και οργανωμένων κατά συγκεκριμένο τρόπο.

    Μέσω της βάσης δεδομένων και του τρόπου που έχει σχεδιαστεί και οργανωθεί, μας παρέχεται η δυνατότητα της εύκολης αναζήτησης και τροποποίησης των δεδομένων που περιέχει.

    Η αναζήτηση, η άντληση και η τροποποίησή των πληροφοριών της βάσης, είναι ευκολότερη με τη χρήση των διαφόρων Συστημάτων Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΠΤ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΠΑΝΑΛΛΗΨΗ ΟΜΩΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ,ΠΙΝΑΚΕΣ,ΦΟΡΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ!ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. apoteleitai apo pinakes,formes,erwtimata kai ektheseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tin perasmenh fora milisame gia to "kleidi"
    Yperkleidi : Sunolo apo ena h perissotera gnwrismata pou prosdiorizoun monadika mia ontotita
    Ypopsifio kleidi : elaxisto uperkleidi (einai to kleidi me ton mikrotero arithmo gnwrismatwn)
    Prwteuon kleidi : To upopsifio kleidi pou epilegoume

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. sto erwtima pou mas tethike oson afora tin arxitektoniki tis baseis dedomenwn tha mporousa na pw oti einai ena programa sto opoio exoume tin dunatotita na eisagoume dedomena ta opoia mporoume na ta epexergazomaste k na pernoume kapoies plirofories.oli auti i diadikasia ginete meso kapoion leitourgiwn pou exei i basi dedomenwn oi opoies einai oi pinakes,oi formes ta erwtimata k oi ektheseis.apo autes tis leitourgies mporeis na antliseis plirofories na tropopoihseis kapoia dedomena akomi k na ta parousiaseis me mia pio efparousiasti morfi!!stin ousia einaimia akomi glwsa me tin opoia se sinergasia me ton upologisti mporeis na ekfrasteis k na voithitheis!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γνςρίζω αρκετά πράγματα για τισ βάσεις δεδομένων.Γνςρίζω μόνο την access έχω παρει ecdl με 98/100.Τελός επισημαίνω ότι στην δημιουργία πίνακα φορμών και εκθέσεων χρησημοποιώ δημιουργία στην προβολή σχεδίασης ενώ στην δημιουργία ερωτημάτων δημιουργώ νε την χρήση οδηγού για την διευκλολυνση μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η SQL είναι μια τυποποιημένη γλωσσά προγραμματισμού και αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη γλώσσα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδομένων. Ο ρόλος της SQL στη ΒΔ είναι : ο ορισμός, η διαγραφή και η μεταβολή πινάκων και κλειδιών, η σύνταξη ερωτήσεων , την εισαγωγή, διαγραφή και μεταβολή στοιχείων, τον ορισμό όψεων πάνω στα δεδομένα, τον ορισμό δικαιωμάτων πρόσβασης, τον έλεγχο της ακεραιότητας των στοιχείων και τον έλεγχο συναλλαγών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η SQL είναι μια γλώσσα χειρισμού των δεδομένων που επιτρέπει την συλλογή και τροποποίηση πληροφοριών από εξειδικευμένους χρήστες,οι οποίοι μετά από κάποια εκπαίδευση μπόρουν να την χειρίζονται πολύ καλά.
    SQL ή δομημένη γλώσσα αναζήτησης είναι μια γλώσσα υπολογιστών που έχει σχεδιαστεί για την ανάκτηση και τη διαχείριση των στοιχείων σε σχεσιακές βάσεις δεδομένων, τη δημιουργία και την τροποποίηση του σχήματος της βάσης δεδομένων, και τη διαχείριση των ελέγχων πρόσβασης βάση δεδομένων αντικείμενο. Διαχείριση βάσεων δεδομένων συχνά απαιτεί το συγχρονισμό των διαφόρων αντιτύπων του συγκεκριμένου συστήματος βάσης δεδομένων, είτε σε διαφορετικές μηχανές ή την πάροδο του χρόνου, και γίνεται συχνά απαραίτητο να συγκρίνει SQL αρχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια σχεσιακή βάση δεδομένων αποτελείται από μια συλλογή από κανονικοποιημένους πίνακες (σχέσεις), που έχουν μοναδικά ονόματα. Υπάρχει μια ακριβής αντιστοιχία μεταξύ της έννοιας του πίνακα και της μαθηματικής έννοιας της σχέσης.
    Το σχεσιακό Σ.Δ.Β.Δ. είναι ένα σύστημα που υλοποιείται με το σχεσιακό μοντέλο και στο οποίο:
    Α) Τα δεδομένα γίνονται αντιληπτά στο χρήστη ως σχέσεις (πίνακες).Οι πίνακες είναι η λογική δομή σ' ένα σχεσιακό σύστημα. Στο φυσικό επίπεδο, το σύστημα είναι ελεύθερο να χρησιμοποιεί οποιεσδήποτε ή και όλες τις συνηθισμένες αποθηκευτικές δομές-σειριακά αρχεία, ευρετηρίαση, κατακερματισμό, αλυσίδες δεικτών, συμπίεση κ.α.- με μόνη προϋπόθεση να μπορεί να απεικονίζει αυτές τις δομές σε πίνακες, στο λογικό επίπεδο.
    Β) Οι τελεστές πράξεων π.χ. για ανάκληση δεδομένων- είναι τελεστές που παράγουν νέους πίνακες(σχέσεις) από παλιούς.
    Ένα βασικό σημείο είναι ότι οι πράξεις γίνονται όλες κατά σύνολο και όχι κατά γραμμή. Αντίθετα στα μη σχεσιακά συστήματα οι πράξεις γίνονται κατά κανόνα σε επίπεδο γραμμής ή εγγραφής.
    Γ) Τέλος, όλες οι τιμές δεδομένων είναι ατομικές (ή βαθμωτές).Δηλαδή σε κάθε τομή γραμμής και στήλης υπάρχει μία τιμή δεδομένων και ποτέ ομάδα τιμών.

    "κατά το σχεσιακό μοντέλο οι λογικές εγγραφές ομαδοποιούνται σε σχέσεις (κανονικοποιημένοι πίνακες) οι οποίες αποτελούνται από γνωρίσματα(πεδία). Οι συνδέσεις μεταξύ των πινάκων επιτυγχάνονται μόνο μέσω των τιμών των κοινών πεδίων σύνδεσης τους (πρωτεύον κλειδί--->ξένο κλειδί).
    Και έχει τρεις βασικές συνιστώσες:(1)δομές,(2)δομικούς περιορισμούς και (3)πράξεις."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν γνωρίζω πολλά.
    Σήμερα η έννοια της οπτικής αποθήκευσης παραπέμπει σε συστήματα αποθήκευσης δεδομένων που χρησιμοποιούν το φως για την αποθήκευση και ανάκτηση της πληροφορίας
    Η αρχή λειτουργίας των σύγχρονων συστημάτων οπτικής αποθήκευσης και ανάγνωσης ψηφιακών δεδομένων, βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο αντανακλάται μια τεχνητή ακτίνα φωτός από την επιφάνεια του μέσου αποθήκευσης. Ως πηγή φωτός χρησιμοποιούνται συσκευές εκπομπής ακτίνων λέιζερ που είναι γνωστές ως δίοδοι λέιζερ. Η ακτινοβολία λέιζερ είναι η πλέον κατάλληλη για την οπτική αναγνώριση και εγγραφή δεδομένων, για το λόγω ότι παρουσιάζει χαρακτηριστικά τα οποία ακτινοβολίες από φυσικές ή άλλου τύπου τεχνικές πηγές εκπομπής στερούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ACCESS, SQL της MICROSOFT
    ORACLE της ORACLE
    INGRESS της INGRESS
    INFORMIX της COMPUTER Asc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το μόνο που μπόρεσα,διότι δεν το γωρίζω ,να βρω είναι το εξής:
    Το μοντέλο οντοτήτων-συσχετίσεων (μοντέλο Ο/Σ - ER model) είναι ένα αφαιρετικό[1] ιδεατό[2] [3] μοντέλο δεδομένων, τα οποία έχουν καθορισμένη δομή. Στη μηχανική λογισμικού χρησιμοποιείται για να παρέχει ένα εννοιολογικό σχήμα κατά τη σχεδίαση βάσεων δεδομένων, ως μοντέλο δεδομένων ενός συστήματος και των απαιτήσεών του με top-down προσέγγιση. Ένα διάγραμμα που δημιουργείται με αυτή τη διαδικασία σχεδίασης καλείται διάγραμμα οντοτήτων-συσχετίσεων, ή διάγραμμα Ο/Σ ή ΟΣΔ εν συντομία. Προτάθηκε αρχικά το 1976 από τον Peter Chen, ωστόσο στη συνέχεια επινοήθηκαν πολλές παραλλαγές της διαδικασίας. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΪΔΕΙΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν γνωρίζω κάτι για το λογισμικό VISIO και το μόνο που βρήκα είναι: Η Microsoft Visio (VIZ-ee-oh), , είναι ένα πρόγραμμα διαγραμμάτων για Παράθυρα της Microsoft , που χρησιμοποιεί διανυσματική γραφική παράσταση για να δημιουργήσει τα διαγράμματα. Είναι διαθέσιμο σήμερα σε δύο εκδόσεις: Πρότυπα και επαγγελματίας(Standard and Professional).
    Οι Standard and Professional εκδόσεις και μοιράζονται την ίδια διεπαφή, αλλά το τελευταίο έχει τα πρόσθετα πρότυπα για τα πιο προηγμένα διαγράμματα και τα σχεδιαγράμματα καθώς επίσης και τη μοναδική λειτουργία που διευκολύνει τους χρήστες να συνδέσουν τα διαγράμματά τους με διάφορες πηγές στοιχείων και να επιδείξουν τις πληροφορίες γραφικά. (απο την wikipedia)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η SQL είναι μια τυποποιημένη γλωσσά προγραμματισμού και αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη γλώσσα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδομένων. Ο ρόλος της SQL στη ΒΔ είναι : ο ορισμός, η διαγραφή και η μεταβολή πινάκων και κλειδιών, η σύνταξη ερωτήσεων , την εισαγωγή, διαγραφή και μεταβολή στοιχείων, τον ορισμό όψεων πάνω στα δεδομένα, τον ορισμό δικαιωμάτων πρόσβασης, τον έλεγχο της ακεραιότητας των στοιχείων και τον έλεγχο συναλλαγών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΜΙΑΣ ΒΔ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.ΜΙΑ ΒΔ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ,ΤΟ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ,ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.ΤΟ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΒΔ.ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΒΔ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 3 ΕΠΙΠΕΔΑ
    -ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
    ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ.
    -ΣΤΟ ΕΝΝΟΙΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
    ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.ΠΕΡΙΛΑΜΑΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΒΔ.
    -ΣΤΟ ΕΞΩΕΤΕΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ (ΟΨΕΙΣ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή